7.12.12

Pentu vai täysikasvuinen koira?

Haluanko antaa kodin pennulle vai aikuiselle koiralle? Olen tasapainoillut tämän kysymyksen äärellä koko sen ajan, kun olen koiran hankintaa vakavasti harkinnut. Ensin olin sitä mieltä, että haluan pennun, jonka voin kasvattaa ja kouluttaa ihan itse. Ja sitten olin sitä mieltä, että ehkä täysikasvuinen koira olisikin pehmeämpi lasku koiranomistajuuteen, josta minulla ei (kuten olen aikaisemmin useasti maininnut) ole aikaisempaa kokemusta. Ja aina, kun päätän aikuisen ja pennun väliltä, löydän itseni ennen pitkää taas saman kysymyksen ääreltä. Tämä johtunee siitä, että molemilla, sekä pennulla että aikuisella, on omat vahvuutensa. Minun tehtäväni onkin pohtia, kumpi sopisi omaan elämäntilanteeseeni paremmin.

Olen useasti aikaisemminkin lainaillut koirakuiskaaja Cesar Millanin kirjoja, joita hän on kirjoittanut yhdessä Melissa Jo Peltierin kanssa. Huolimatta siitä, että edellä mainittua miestä on useasti kritisoitu hänen johtajuuspainotteisesta tavastaan ajatella ja kouluttaa koiria, olen löytänyt hänen kirjoistaan paljon hyödyllisiä ohjeita erilaisiin koira-asioihin. Hän käsitteleekin molemmissa, “Cesar’s Way” (suom. Koirakuiskaaja) sekä jo aikaisemmin mainitsemassani “How to Raise the Perfect Dog” (suom. Koirakuiskaajan pentukoulu) kirjoissa tämän blogauksen perimmäistä kysymystä: pennun ja aikuisen koiran dilemmaa.


Kodittomat koirat



Kansakunnan suuruus ja sen moraalinen edistys voidaan arvioida siitä, miten se kohtelee eläimiään.” - Gandhi

Huolimatta siitä, että kirjat käsittelevät aihetta, ne eivät kuitenkaan anna siihen suoraa vastausta - kuten ei kukaan tai mikään muukaan pystyisi antamaan. Kaikki koirat eivät ole yhteen sopivia kaikkien omistajien kanssa - ja toisinpäin. Oli kyseessä sitten pentu tai aikuinen. Millan sivuaa kuitenkin kysymystä muutaman kerran, ja hänen konsensuksensa on, että ihmisten tulisi aina antaa vanhemman koiran adoptoimiselle mahdollisuus, mikäli se on mahdollista. Hänen kantansa johtunee Yhdysvaltojen hälyttävästä “lemmikkiylikansoituksesta”. The Human Society of USA:n verkkosivujen mukaan jo pelkästään Yhdysvalloissa n. 3-4 miljoonaa lemmikkiä lopetetaan vuosittain vain, koska niille ei ole ottajaa. Nämä surulliset tilastot ovat oire ihmisten täysiverisiin rotulemmikeihin osoittamasta ihastuksesta ja suosiosta. Samainen suosio on myös osasyynä Suomessakin tavattuihin pentutehtailijoihin - erityisesti suosittujen pikku-seurakoirarotujen kohdalla.


Meillä ongelma ei ole yhtä vakava kuin Atlantin vastakkaisella rannalla. Suomalaisille onkin tarjolla mahdollisuuksia adoptoida kodittomia lemmikkejä myös ulkomailta, kuten esimerkiksi Venäjältä, Espanjasta ja Virosta. Mutta jokainen Lemmikkipalstojen Apulaa seurannut on varmasti huomannut, että jo kertaalleen omistettuja ja rakastettuja lemmikkejä (erityisesti kissoja) on myös meillä täällä Suomessa tarjolla yllin kyllin.

Pentu vs. Aikuinen


Vaikka uuden omistajan onkin rakennettava suhde sekä pentuun että aikuiseen koiraan puhtaalta pöydältä, niiden adoptoiminen on lähtökohtaisesti hieman erilaista. Omien havaintojeni mukaan vanhempaa koiraa hankittaessa voidaan koiran käytöstä tarkastella ja todeta melko lyhyessäkin ajassa, kuinka hyvin koira ja uusi omistaja sopivat yhteen - vai sopivatko ollenkaan. Parhaassa tapauksessa aikuinen koira on käynyt jo läpi pentu- sekä 'murrosiän', ja sen persoonallisuus on ‘tasaantunut’. Pennun kohdalla taas koiran persoonallisuutta on vaikeampi tarkastella, sillä se kehittyy läpi ensimmäisen vuoden aina aikuisuuteen asti. Pentua adoptoidessa onkin hyvä tutustua koiran läh
isukulaisiin - isään ja emään, joiden kautta pennun persoonallisuudesta voidaan tehdä pitävämpiä ennusteita. Eli aikuisesta koirasta näkee helpommin, mitä omistaja on saamassa kotiinsa (vaikka on toki otettava huomioon, että elinympäristön muutos saattaa laukaista koirassa ainakin tilapäisesti käytöstä, joka ei ole ollut sille ennen ominaista), kun taas pentu on vielä tietyllä tavalla arvoitus.

Olen myös havainnut, että vanhasta sananlaskusta huolimatta, myös ‘vanha koira voi oppia uusia temppuja’. Vastoin ihmisten luuloja, koulutettukin TOKO-mestari täytyy opettaa uuden talon tavoille. Pohjalla oleva koulutus tekee kuitenkin työstä helpomman - varsinkin, jos koira ja isäntä ovat toisilleen sopivaa sorttia. Pennun kohdalla taas työ on tehtävä kokonaan alusta alkaen. Joku voisi sanoa, että aikuisen koiran adoptoiminen olisi pentua helpompaa, mutta itse en näe tätä yksinomaan helppouskysymyksenä. Näen pennun hankinnan vain yhtälönä, jossa on aikuista enemmän muuttujia. Tämän takia saattaisin itsekin liittyä puhdasrotuistenkoirien ihailijakerhoon ja hankkia itselleni puhdasrotuisen pennun, sillä minulle on aloittelijana tärkeää tietää, millaisia pennun molemmat vanhemmat ovat, mistä se on tullut ja millaista koiraa minun kannattaa odottaa. Tällainen ideaaliskenaario on mahdollista saavuttaa myös sekarotuisen pennun kanssa, mutta ensikertalaisena koen puhdasrotuisen pennun tietyllä tavalla “turvallisemmaksi” vaihtoehdoksi. Tulevaisuus saattaa kuitenkin osoittaa tällaiset tuntumat vielä vääriksi.


Se Oikea vaihtoehto



"You don't get the dog you want, but the one you need.” - Cesar Millan


Kuten sanottu, pennussa ja aikuisessa on molemmissa omat puolensa. Itse olen tällä hetkellä kallistumassa enemmän aikuisen koiran puoleen, sillä antaisin mielelläni kodin koiralle, josta luovutaan siitä riippumattomista syistä - kuten esimerkiksi allergian, sairauden, ajanpuutteen tai muiden pitovaikeuksien vuoksi. Minua viehättää myös ajatus siitä, että pääsisimme aikuisen koirakaverin kanssa heti harrastamaan ja lenkkeilemään pitkän kaavan mukaan. Pennussa puolestaan minua viehättää kouluttamisen mahdollisuus - ja se, kuinka pääsen seuraamaan eläimen kasvua pennusta aikuiseksi, kuten olen tehnyt kaikkien elämäni kissojen kanssa. Koulututettavuus ei tosin ole vain nuoren koiran ominaisuus, vaan, kuten edellä mainittu, myös vanha koira voi tosiaan oppia uusia temppuja.


Aiheesta muualla

Puppy vs. Adult - englanninkielinen artikkeli aiheesta @ Dog Star Daily
Should You Adopt a Puppy or an Adult or Senior Dog? - englanninkielinen artikkeli aiheesta @ Pet Finder
Should you get a Puppy or an Adult Dog? - englanninkielinen artikkeli aiheesta @ Happy Healthy Puppy


1 haukahdusta:

  1. Taas tosi mielenkiintoinen postaus sulta! :)

    Sulle on mun blogissa haaste! Laitan nyt eteenpäin iha muutenvaan, tehkööt ken tahtoo!

    VastaaPoista