28.11.12

Rodun valinta: Koirarodut netissä

Informaatio koskien miltei mitä tahansa on nykyään helpommin saatavilla kuin koskaan ennen! Siksi omiin koirarotukandidaatteihini, Samojedinkoiraan, Shetlannin lammaskoiraan, Suomen Lapinkoiraan sekä Colliehen tutustuminen ei vaatinut minulta aluksi edes kirjastossa käyntiä! Koska Googlen avaaminen tällaisissa tilanteissa on enemmänkin refleksi, kuin harkittu teko, päädyin ensimmäisenä kouluaineautomaatti-Wikipediaan. Mitään uutta ja maata järisyttävää en sieltä oppinut, mutta Wikipedia kuitenkin vahvisti aikaisemmin lukemani rotustereotypiat todeksi. Olikin siis aika mennä syvemmälle!

Rotuvalitsimet ja rotusivustot

Omasta mielestäni yksi hauskimpia koirarotusivustoja on Animal Planetin Dog Breeds from A-Z! Sivustolla on myös Breed Selector-rotuvalitsin, joka esittää käyttäjälle kysymyksiä ja antaa vastausten perusteella pohjalta rotuehdotuksia. Omalla kohdallani ehdotukset eivät olleet järin hyviä eivätkä järin huonoja, sillä rotuvalitsin ehdotti minulle lähinnä rotuja (kuten esimerkiksi Australian Paimenkoiraa, Border Collieta), jotka olin jo aikaisemmin pudottanut listaltani tietoisena siitä, että en välttämättä pystyisi tarjoamaan niille niiden vaatimia asioita. Tai sitten rotuvalitsin ehdotti minulle rotuja, kuten Amerikan Eskimokoiraa, jotka ovat Suomessa valitettavan vähälukuisia.

Breed Selectorin mielestä minä ja bretoni sopisimme yhteen.

Animal Planetin Dog Breeds from A-Z on samalla kuitenkin myös rotukirjasto, joka lajittelee koirat käyttötarkoituksen perusteella alakategorioihin. Jokasella listatulla rodulla on oma sivunsa, jossa annetaan rodun lyhyt tiivistelmä rodun historiasta, käyttötärkoituksesta, terveydestä ja koulutettavuudesta. Parasta Animal Planetin sivustossa ovat kuitenkin hauskat Dogs 101-videot! Allekirjoittanut ainakin jumiutui YouTubeen katselemaan näitä videoita useammaksi tunniksi.




Kasvattajat ja harrastajat netissä

Internet on pullollaan Animal Planetin kaltaisia sivustoja ja rotuvalitsimia. Ja kun kävin läpi niistä tarpeeksi monta, huomasin että medialukutaito on tässäkin asiassa tarpeen. Mitä syvemmälle internetin koirarotualtaassa kahlasi, sitä enemmän eri lähteiden rotukuvaukset alkoivat konfliktata keskenään. Esimerkiksi Samojedinkoirista oli paljon toisistaan poikkeavia kuvauksia, jonka takia päätin, että minun olisi parempi etsiä rodusta luotettavampaa tietoa. Ja koska kyseinen rotu on liehitellyt minua kasvavalla intensiteetillä, päätin ottaa kasvattajien lisäksi yhteyttä myös näiden koirien aktiivisiin harrastajiin. Tuttavapiirissäni ei kuitenkaan ole montaa koiraharrastajaa, joten mikä neuvoksi? Noh, tietenkin Petsie! Suomalainen lemmikkiyhteisö, jonne ihmiset voivat tehdä lemmikeilleen profiileja ja keskustella lemmikeistä yleensä. Lähdinkin siis etsiskelemään tältä sivustolta samojediharrastajia ja törmäsin onnekseni moneen mukavaan yksilöön, joita lähestyin kohteliailla kysymyksillä, joihin sain kohteliaita vastauksia.

Tiedon nälkäisenä suuntasin myös takaisin googleen ja löysin itseni SAMYn, Suomen Samojedinkoirayhdistuksen, verkkosivuilta. Löysin täältä monta kasvattajaa, joista lupaavimpiin otin yhteyttä sähköpostitse. Sainkin pääsääntöisesti reippaita ja nopeita vastauksia rotuaan rakastavilta kasvattajilta. Tein saman operaation paitsi Samojedinkoiran, niin myös muiden mielirotujeni kohdalla. Pidin kyselyissäni pinnalla rodun luonnetta ja terveyttä ja kyselin, millaisia koiria kasvattajat jalostavat. Kysyin myös rotujen soveltuvuudesta ensikertalaisen elämään. Päädyinkin lopulta vaihtamaan sähköpostia miltei 15 eri kasvattajan kanssa, joista suosikeiksi karsiutuivat Kennel Agrarium (Samojedi), Kennel Koiruuksien (Lyhytkarvainen Collie), Tähtitomun Kennel (Shetlannin Lammaskoira) sekä Kennel Judy’s Magician (Collie). Kaikki edellä mainitut kasvattajat teettävät koirillaan (tai sijoituskoirillaan) yhden tai kaksi pentuetta vuodessa tai kahdessa, ja valitsevat yhdistelmänsä huolellisesti. Koirat ovat terveitä, näyttäviä ja kasvattajat mukavia, ystävällisiä ja avuliaita. Mikäli päätän ottaa pennun (aikuisen koiran sijaan), joku näistä kenneleistä saattaisi olla minulle oikea tie!


Linkkejä


Blogaukseni konsensus on, että koiran hankkijan kannattaa olla aktiivinen ja sosiaalinen, sillä koiraihmiset - varsinkin kasvattajat - juttelevat koiristaan oikein mielellään! Mitä useamman harrastajan kanssa juttelee, sitä paremman kuvan mielirodustaan saa. Vaikka koirat ovat rodustaan huolimatta aina yksilöitä, koiraroduista kukin on jalostettu tiettyä käyttötarkoitusta varten ja niiden luonnekuvauksissa piilee monesti totuuden siemen. Erittäin tärkeää on myös kiinnittää huomiota rotujen terveyteen ja esittää kasvattajille tiukkoja kysymyksiä aiheeseen liittyen. Tästä huolimatta ja/tai tämän lisäksi, koirarotujen tutkiminen voi olla myös puhtaasti pelkkää hauskaa! Internetissä olevia rotuvalitsimia ei välttämättä pidä ottaa kamalan vakavasti, sillä ne ovat usein viihteellisiä eivätkä tarpeeksi laajoja kartoittamaan sitä, mikä rotu olisi käyttäjälle oikeasti sopiva. Mutta niistä saattaa parhaassa tapauksessa löytää itselleen uusia rotututtavuuksia, joihin tutustua tarkemmin. Varmin tapa selvittää, onko rotu juuri sinua varten on ottaa reippaasti yhteyttä kyseisen rodun omistaviin harrastajiin ja kasvattajiin - ja mielellään vielä useampaan kuin yhteen.


Rotusivustoja englanniksi


Rotusivustoja suomeksi



Rotuvalitsimet


2 haukahdusta:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Thank you so much for sharing such a nice post. You have mentioned about great sites that provide good dog breeds list.

    VastaaPoista